West Coast Swing Utrecht

wAT IS WEST COAST SWING

Over West Coast Swing

West Coast Swing (vaak afgekort met WCS) is een veelzijdige partnerdans, ontstaan uit de Lindy Hop, die geëvolueerd en veranderd is met de muziek waarop we dansen.

Wij vinden West Coast Swing de leukste partnerdans die er bestaat omdat:

  • Beide partners hebben een grote vrijheid voor creatieve expressie en om te improviseren, meer dan in enig andere partnerdans.
  • Je kunt West Coast Swing op bijna alle muziekstijlen dansen (zoals blues, hip-hop, R&B, ballad, disco, rock’n roll, latin).
  • De dans is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je leeftijd, flexibiliteit, postuur, lengte, etc.
  • Het enige wat je nodig hebt is enthousiasme en passie.
  • Het is een sociale dans. Er worden (wereldwijd) gezellige dansfeestjes (socials) georganiseerd , maar voor elk niveau (van beginner tot professional) is er de mogelijkheid mee te doen aan wedstrijden en shows.
Geschiedenis van WCS VEEL GESTELDE VRAGEN (FAQ)  

Hoe ziet West Coast Swing er uit?

Veel gestel​de vragen

Welke schoenen moet ik aan?

West Coast Swing is een dans waar je in de basis op een hele natuurlijke manier beweegt. De manier van lopen ligt dicht bij gestileerd wandelen. Dat betekent dat de hakhoogte die je dagelijks als straatschoen zou dragen op een dag dat je de hele dag staat en loopt het meest ideaal is.

Elk schoon schoeisel waarmee je comfortabel kunt draaien is prima (dansschoenen, danssneakers, Toms, zelfs sokken): 

  • Platte schoenen of een medium (brede) hak van max 3,5 cm (ca 1,5")
  • Gladde zolen van leer of suède

Hieronder een aantal voorbeelden van sandalen, danssneakers, jazz schoenen:
Als je serieus verder wilt met West Coast Swing, raden we je aan te investeren in een paar dansschoenen. Onze docenten kunnen je adviseren of je kunt dit artikel lezen over  WCS Footwear trends

Je ziet de meeste West Coast Swing dansers een “Westie sandaal”, platte suède laarzen, lage ballroom training schoenen of “Toms" dragen.

Welke kleding moet ik aan naar de les ?

Draag kleding waarin je je comfortabel kunt bewegen en dat niet te strak zit. Je wilt je armen en benen vrij kunnen bewegen. Spijkerbroek en t-shirt zijn prima.

Als je gevoelig bent voor zweten (jazeker, dat gaat gebeuren), neem dan gerust een extra shirt (en deodorant, hint) mee.

Heb ik een danspartner nodig?

Swing dansen is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Je hebt geen partner nodig om danslessen te volgen of om naar een van onze socials te komen, maar het is wel erg handig en gezellig als je er een (of enkele) meeneemt.  Zowel stellen als singles zijn welkom. We rouleren partners in onze groepslessen. Tijdens een social kun je dan met iedereen in de zaal dansen. Dat is een deel van het plezier!

Móét ik van partner wisselen?

Nee dat hoeft niet. Het is wél een heel goed idee om van partner te wisselen tijdens de les (en tijdens een social), zelfs als je een eigen (dans)partner hebt.  Samengevat is de reden dat je van partner wisselt omdat je niet wilt wennen aan elkaars slechte gewoontes. Door te wisselen van danspartner krijg je te maken met allerlei verschillende type dansers, die allemaal hun eigen manier van bewegen en dansen hebben. En dus ook hun eigen manier van leiden en volgen hebben.  West Coast Swing is een sociale dans en je zult merken dat het gebruikelijk is om met verschillende partners te dansen. Bij een sociale dans gaat het erom dat je je aan kunt passen aan elke persoon met wie je danst.

Leiden of Volgen (Lead or follow)?

Bij West Coast Swing kun je de rol dansen die jou het meest aanspreekt. 

Tijdens een social en tijdens wedstrijden zal je zien dat er in de West Coast Swing behalve de traditionele verdeling van rollen (waarbij een man leidt en een vrouw volgt) het ook heel gebruikelijk is dat er in andere rolverdelingen wordt gedanst. Want net als bij andere teamsporten gaat het om het teamwerk (en niet om de relatie)! 

Wanneer je iemand ten dans vraagt of ten dans gevraagd wordt zal je vaak ook de vraag krijgen "Lead or Follow (or Switch)?"

We raden aan om op een gegeven moment beide rollen te proberen. Het vergroot je inzicht in de samenwerking tussen leiders en volgers en het vergroot je expressiemogelijkheden in de dans.

Naar onze lessen